Nieuws

Maak direct een afspraak

Zonnebank leidt tot 20% toename melanoom risiko

28-08-2012

Melanoom

Een zojuist gepubliceerde meta-analyse van 27 studies (tussen 1981 en 2012) met meer dan 11.000 gevallen van huidkanker laat zien;

  1. Dat het risiko op melanoom (de meest dodelijke vorm van huidkanker) in 5,4% van de gevallen is gerelateerd aan zonnebank gebruik. Dit betekent een 20% toename van het risiko op melanoom. Dit komt in Europa overeen met 3.400 melanoom gevallen per jaar door zonnebank gebruik, resulterend in 800 doden. 
  2. Dat het toegenomen risiko op melanoom bij jongeren onder de 35 jaar die zonnebank gebruiken nog veel hoger is: 87% 

FDA

De Amerikaanse FDA (Food & Drug Administration) overweegt nu om zonnebank gebruik aan jongeren onder de 18 jaar oud niet toe te staan. Een dergelijk verbod is al van kracht in Brazilie en New South Wales en ook in Frankrijk wint dit idee aan populariteit. De auteurs concluderen dat zonnebank gebruik veel schadelijker is dan natuurlijke UV straling van de zon.

Melanotan

Is een illegaal middel dat middels injectie wordt toegediend. Het leidt tot een bruine verkleuring van de huid, maar is geen veilig alternatief voor de zonnebank. Melanotan heeft verschillende (ernstige) bijwerkingen, waaronder een mogelijk verhoogd risico op melanoom.

Bron: BMJ, 24 juli 2012
Terug naar overzicht