Nieuws

Maak direct een afspraak

Optimaal functioneren door testosteron therapie bij mannen

04-01-2022

Misverstanden over testosteron therapie

Testosteron therapie is een regelmatig verkeerd begrepen onderwerp. Iedereen heeft er zo zijn of haar mening over, veelal gevoed door broodje-aapverhalen uit de media. Zelfs in de medische literatuur wordt soms een verkeerd beeld geschetst. “En dat is jammer,” aldus cosmetisch arts KNMG Stephan Marks, “want een gezond testosteronniveau zorgt er juist voor dat je op veel aspecten beter functioneert en je energiek voelt.”
 
Marks legt uit dat testosteron therapie vaak wordt verward met het gebruik van anabole steroïden: “Dit zijn stoffen die de werking van testosteron nabootsen en vaak in hoge tot zeer hoge dosering in kuurverband worden toegediend, meestal bij mannen die aan krachttraining doen.

Testosteron therapie vindt daarentegen plaats met geregistreerde geneesmiddelen en onder gecontroleerde omstandigheden. Doordat de dosering veel lager is dan bij anabole steroïden kunnen we testosterontherapie langere tijd toepassen, tot wel jaren achtereen.”

Een gezonde hormoonhuishouding door testosterontherapie

Sinds 1 januari 2022 heeft KVEG testosteron therapie als nieuwe behandeling toegevoegd aan het behandelaanbod van de kliniek. Daarmee is KVEG de eerste cosmetische kliniek in Nederland die testosterontherapie aanbiedt. Marks volgde hiervoor een opleiding bij Harvard Medical University.

Marks vertelt dat testosteron therapie uitstekend past bij het bestaande behandelaanbod van KVEG: “Onze gezichts- en lichaamsbehandelingen vullen elkaar goed aan. Een mooie huid, een normaal vetpercentage en gevormde spieren behoorden al tot de mogelijkheden. Daar komt voortaan ook een gezonde hormoonhuishouding voor mannen bij.”

Veel mannen weten niet dat ze een testosteron tekort hebben

Een testosteron tekort kan leiden tot stemmingswisselingen en lusteloosheid, een verminderde seksdrive, een afname in spiermassa en toename in buik-vet, maar ook bloedarmoede en slaapproblemen. Uit studies blijkt zelfs dat een verlaagd testosteronniveau geassocieerd wordt met een toegenomen risico op hart- en vaatziekten.
 
Veel mannen weten echter niet dat ze een testosteron tekort hebben. Marks legt uit: “Vanaf het veertigste levensjaar neemt het testosteronniveau af, doordat het lichaam steeds minder aanmaakt. Vergelijk het met de menopauze, maar dan bij mannen en veel langzamer ontstaand.

Door deze zogenaamde andropauze kunnen fysieke en mentale klachten ontstaan. Doordat de link met testosteron meestal niet wordt gelegd, zijn dit klachten waar mannen mee blijven doorlopen. Terwijl dat helemaal niet nodig is. We kunnen een testosterontekort eenvoudig aanvullen.”

Mannenhormonen uit de taboesfeer

KVEG richt zich met testosterontherapie uitsluitend op mannen. Dat is een bewuste keuze, aldus Marks. “Los van het feit dat de hormoonhuishouding van vrouwen vele malen complexer is en dit hele specifieke kennis vraagt, zijn we van mening dat er bij mannen meer behoefte is aan nieuwe behandelmogelijkheden.

Vrouwen weten bij overgangsklachten over het algemeen de weg naar de huisarts of gynaecoloog wel te vinden, alhoewel zij daar ook niet altijd gehoor vinden. Bij mannen worden de klachten vaak bestempeld als mid-life crisis of iets dat simpelweg bij het ouder worden hoort. We willen met deze nieuwe behandeling dan ook de rol van hormonen bij mannen uit de taboesfeer halen en onnodige klachten wegnemen. Want waarom zou je met minder genoegen nemen?”

Bron: KVEG
Terug naar overzicht