Nieuws

Maak direct een afspraak

Een plaspil tegen acne: de rol van spironolacton

31-03-2022

Werking van spironolacton tabletten

Deze (kalium sparende) plaspil wordt sinds 1960 bij verschillende indicaties voorgeschreven, waaronder het vasthouden van vocht en hartfalen. Uit een studie van 1984 bleek dat spironolacton ook de talgproductie remt door het remmen van de effecten van androgenen (mannelijke hormonen). Om die reden worden spironolacton tabletten bij (volwassen) vrouwen met acne overwogen. Het anti-androgene effect bij mannen maakt deze behandeling bij die groep minder gewenst.

Uit een retrospectieve studie bij 110 vrouwen blijkt dat spironolacton effectief en veilig is. Uit andere studies blijkt er geen verhoogd risico tot oestrogeen-afhankelijke tumoren te zijn. Ook zou deze medicatie veilig zijn in vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. Toch zullen wij in een dergelijk geval terughoudend zijn en spironolacton niet voorschrijven.

Rol bij de behandeling van acne

Lokale behandeling van acne blijft eerste keus, soms aangevuld met orale medicatie. Dit kunnen antibiotica zoals doxycycline zijn, maar ook de anticonceptiepil (bij vrouwen) of roaccutane. Deze laatste is het meest effectief, maar heeft ook de meeste bijwerkingen. Na stoppen met antibiotica is er een relatief grote kans dat de acne weer terugkomt, terwijl dit in het geval van spironolacton en roaccutane veel minder het geval is.

Bijwerkingen en risico's

Uit de retrospectieve studie blijkt dat slechts 5% van de patiënten stopt met spironolacton ten gevolge van bijwerkingen. Meest frequente bijwerkingen waren doorbraak bloedingen of spotting, uitblijven van de menstruatie en een licht gevoel in het hoofd. Ook kunnen de borsten pijnlijk aanvoelen.

Er zijn diverse interacties met andere geneesmiddelen, waaronder die welke leiden tot een verhoogd kalium. Combinatie met kalium bevattende supplementen is niet toegestaan.

Dosering

Een frequent gebruikte dosering is 100 mg/dag. Deze verdelen wij bij voorkeur over 2 tabletten van 50 mg, in de ochtend en avond, met eten. Lagere doseringen zijn ook mogelijk, minimaal 25 mg/dag, bijvoorbeeld wanneer ook de anticonceptiepil wordt gebruikt. Het kan overigens 2 tot 3 maanden duren voordat er een verbetering van acne wordt gezien.

Bron: International Journal of Women's Dermatology 3 (2017); 111-115
Terug naar overzicht