Nieuws
Siliconen gel effectief bij littekenbehandeling
22-05-2015Klachten van littekens
Littekens ontstaan na beschadiging van de diepere huidlaag. Zij kunnen ontsierend zijn en klachten geven van roodheid, jeuk en pijn. Het duurt vaak 12 tot 18 maanden voordat een litteken "gerijpt" is.
Hoe werkt siliconen gel?
Siliconen gel herstelt de vochtbalans van de huid doordat het een luchtdoorlatende laag vormt. Hierdoor nemen klachten als roodheid, jeuk en pijn uiteindelijk af. Ook zorgt het voor een meer gestructureerde collageen aanmaak waardoor het litteken minder dik en zachter wordt.
Het is wetenschappelijk bewezen dat siliconen gel werkt. Daarom is het in Nederland op recept verkrijgbaar en wordt het vergoed door de ziektekosten verzekering.
Beste resultaat bij verse littekens
Wij adviseren siliconen gel te starten vanaf het moment dat de hechtingen eruit zijn en de wond gesloten is - met name wanneer er een risico bestaat op verdikte (hypertrofische of keloid) littekens.
Indien nodig in combinatie met fractionele laser (1540 nM) waardoor het resultaat significant verbeterd wordt. Met name van belang wanneer het litteken goed zichtbaar is en zeker in het gelaat. Het is nu aangetoond en algemeen geaccepteerd dat de beste resultaten met deze laser worden bereikt indien binnen vier weken na het ontstaan van de wond wordt gestart. Maar wel pas nadat de hechtingen eruit zijn gehaald en er geen korsten meer zijn. Meestal zijn 2-4 sessies voldoende, vier weken van elkaar gescheiden.
Gebruik van siliconen gel
Er zijn diverse merken op de Nederlandse markt, onze voorkeur gaat uit naar Bapscarcare, aangezien deze gel droog aanvoelt. Andere merken zijn bijvoorbeeld Dermatix en Kelo-cote.
Bapscarcare is verpakt als pleister geïmpregneerd met siloconen gel of in een tube. Deze laatste is eerste keus bij littekens in het gelaat, op gewrichten en in plooien. De gel in een tube is verkijgbaar met en zonder SPF25. De minimale behandelduur is twee maanden - vaak langer, tot wel zes maanden.