Nieuws

Maak direct een afspraak

Talg productie en acne puistjes

19-11-2013

Talgproductie

Overmatige talgproductie is verantwoordelijk voor een vette huid en draagt bij aan acne. Talg wordt geproduceerd in talgklieren, waarvan er in het gelaat tussen de 400 en 900 per vierkante cm zitten.

Talg bestaat uit vetten en glycerol, elk met hun eigen functie. Vetten zijn onmisbaar om te voorkomen dat de huid uitdroogt en glycerol speelt een rol in de barrière functie door de vochtigheid van de huid te reguleren en uitdroging te voorkomen.

Vette huid en Acne

Een vette huid komt vaak voor bij jongeren, waardoor zij hun gelaat enkele keren per dag moeten wassen. Met name de zogenaamde T-zone is aangedaan. Acne is de meest bekende aandoening waarbij toegenomen talg productie een rol speelt.

Uiteindelijk kunnen de talgklieren groter worden, ook wel talgklier hyperplasie genoemd. Deze zien er dan uit als kleine kleurloze verdikkingen, met centraal een deukje. Ook kunnen poriën, die de uitgang van een talgklier zijn, groter worden.

Maar talg heeft ook positieve effecten. Het beschermt tegen zogenaamde oxidatieve stress door radicalen, tegen infecties en tegen UV-B.

Talg productie neemt onder andere toe onder de invloed van hormonen, alhoewel niet geheel duidelijk is hoe dit precies in zijn werk gaat. De rol van mannelijke hormonen als testosteron en DHEAS in relatie tot talgproductie en acne is mogelijk, maar nog niet bewezen. Ook stress en genetische factoren spelen waarschijnlijk een rol. Hoe meer stress, hoe meer talgproductie.

Roaccutane

De meeste effectieve remmer van talg (en vermindering van acne) is het middel roaccutane. Behandeling van acne bestaat uit een kuur met capsules die enkele maanden geslikt moeten worden. Het is verantwoordelijk voor het krimpen van de talgklier en dit effect is zeer langdurig, meerdere jaren.

Het middel is niet geheel vrij van bijwerkingen, vrouwen mogen absoluut niet zwanger worden en regelmatige bloedcontrole is gewenst. Behandeling door een arts met kennis van zaken is belangrijk.

Benzoylperoxide

Van de lokaal aan te brengen middelen is alleen het benzoylperoxide bekend om zijn talgproductie remmende werking. Het is beschikbaar in een 5 en 10% oplossing. Onze voorkeur gaat uit naar de 10% oplossing van Zein Obagi, Acne Control genaamd.

Benzoylperoxide remt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor acne en stimuleert de afstoting van dode huidcellen, waardoor de uitgang van talgklieren minder snel verstopt raakt.

Niet alleen bevat Acne Control de hoogste concentratie benzoylperoxide, het bevat ook “tea tree oil” dat verantwoordelijk is voor een antibacterieel effect. Ook vermindert “tea tree oil” de irritatie die benzoylperoxide van nature kan veroorzaken.

Om die reden wordt vaak aangeraden om met een 5% oplossing te beginnen en bij goede verdraagzaamheid zo nodig te switchen naar een 10% oplossing. In het geval van Acne Control kan gelijk met een 10% oplossing begonnen worden. 

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam
Terug naar overzicht