Nieuws

Maak direct een afspraak

Hormoon therapie bij vrouwen

25-05-2023

Wat is de menopauze?

Deze is gedefinieerd als 12 maanden na de laatste menstruatie. Deze vindt ergens tussen het 45 en 55e jaar plaats. Bij een menopauze voor 45 jaar oud is er sprake van pre-menopauze.

De peri-menopauze begint 4 tot 10 jaar voor de menopauze. Post-menopauze is hetzelfde als menopauzaal en betreft de periode na de menopauze.

Klachten 

De menopauze kan leiden tot mentale en lichamelijke klachten. Deze kunnen in elke volgorde optreden, zijn meestal tijdelijk en kunnen een aantal jaren duren. Vaak zijn deze ook verschillend per cultuur. Bijvoorbeeld;

Mentaal

  • Onzekerheid over hoe de overgang gaat verlopen en wat de uitkomst is
  • Versnelde veroudering en hoe de omgeving hierop reageert
  • Angst voor lichamelijke verandering en de impact op een relatie
  • Opluchting dat maandelijks ongemak van de menstruatie voorbij is of juist somber omdat de vruchtbare periode verleden tijd is
  • Stemmingsveranderingen, vergeetachtig
  • Verergering van deze klachten door lichamelijke klachten, specifiek door slaapstoornissen

Lichamelijk

  • Onregelmatig bloedverlies, meer bloedverlies
  • Opvliegers, nachtzweten, slaapstoornissen
  • Vaginale droogheid, pijn bij coÏtus
  • Toename lichaamsgewicht

Behandeling menopauze

Het medicamenteus behandelen van overgangsklachten is een persoonlijke beslissing met voor- en mogelijk ook nadelen. Deze kan bestaan uit niet-hormonale en hormonale therapie. Sommige artsen geven de voorkeur aan zogenaamde bio-identieke hormonen en anderen juist weer synthetische. 

Bio-identieke hormonen zouden niet superieur zijn over synthetische, terwijl synthetische in veel gevallen als bio-identiek kunnen worden beschouwd.

Hormonen kunnen oraal worden toegediend of juist lokaal via de huid (pleister, gel, spray) of vaginaal (ring).

De behandeling met hormonen moet tijdig worden gestart (voor 60 jaar) en in de laagst mogelijke dosering. Volgens sommigen moeten deze binnen 5 jaar weer worden gestopt terwijl anderen open staan voor een langere duur.

Kanker risico

Een veel voorkomende vraag is of hormoon therapie moet worden gegeven bij een verhoogd risico op kanker. Wanneer er sprake is van hormoongevoelige borstkanker is hormoon therapie niet geïndiceerd. Ovarium (eierstok) of uterus (baarmoeder) kanker in het verleden is geen contra-indicatie voor hormoon therapie. Ook borstkanker is de familie is geen contra-indicatie.

Osteoporose

Botontkalking of osteoporose is op zichzelf geen indicatie voor hormoon therapie, tenzij er sprake is van premature menopauze. Wel kan hormoon therapie een gunstig effect hebben wanneer het om andere redenen wordt toegepast.

Verwijzing

Wij behandelen vrouwen niet met hormoon therapie, met name omdat er medisch gezien te veel aspecten bij komen kijken. Met andere woorden, behandeling is complex en vraag specifieke kennis die wij niet hebben.

Gelukkig kunnen wij u doorverwijzen naar specialisten op dit gebied, waaronder een gynaecoloog in Amsterdam. Vraag hier gerust naar tijdens een consult in onze kliniek.

Cosmetische gynaecologie

Ook voor cosmetisch chirurgische ingrepen kunnen wij u verwijzen naar een gynaecoloog. Zij is als enige in Nederland volledig gespecialiseerd in cosmetische ingrepen en heeft ruim 25 jaar ervaring. Denk aan verkleining van de schaamlippen en/of clitoriskap - en vaginaverstrakking. 

Met behulp van een vaginale laser kan zij behandelingen uitvoeren die geschikt zijn bij;

  • Vaginaverstrakking
  • Stressincontinentie
  • Vaginale droogheid
  • Herstel na de bevalling
  • Menopauze

Door haar achtergrond en ervaring is zij beter dan enig ander in staat de juiste behandeling voor de juiste indicatie te kiezen.

Terug naar overzicht