Nieuws

Maak direct een afspraak

Vitamine infuus: onzin

29-07-2022

Enorm populair

In de laatste jaren zijn de zogenaamde vitamine-infusen erg populair geworden. Zo is ook Kendall Jenner een frequent gebruiker van deze infusen. Maar het kan ook misgaan. Kendall eindigde in 2018 op de eerstehulpafdeling na een vitamine-infuus met de zogenaamde Myers' cocktail. Desondanks promoot zij momenteel in een reality show de voordelen van een vitamine-infuus.

In de geneeskunde bestaat een infuus uit het plaatsen van een naald in een ader om snel medicatie, vocht of bloed toe te dienen. Klinieken die deze een vitamine-infusen promoten, claimen dat het immuunsysteem verbetert, het energieniveau verhoogt, het helpt bij afvallen en leidt tot een toename van de spiermassa. Een kater zou als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Zouden deze voordelen werkelijk behaald worden? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. 

Vitaminen

  • Vet-oplosbare vitaminen (A, D, E, K) worden in het lichaam opgeslagen in het vetweefsel, de lever en spieren. Zij worden goed via de darmen opgenomen in aanwezigheid van vetrijke voeding
  • Wateroplosbare vitaminen (B en C) worden niet in het lichaam opgeslagen. Het lichaam heeft deze nodig in een lage en frequente dosering. Echter, teveel ervan wordt uit geplast

Elektrolyten

Deze hebben een positieve of negatieve lading wanneer deze zijn opgelost in water. Een volwassen lichaam bestaat uit 60% water wat erop neerkomt dat elk deel van het lichaam elektrolyten bevat.

Zij stellen onder andere het lichaam in staat chemische reacties te reguleren en zorgen voor de juiste vochtbalans tussen de cellen en hun omgeving. Opname van elektrolyten is middels voeding en vocht, terwijl uitscheiding via transpiratie en urine geschiedt.

Zijn vitaminen schadelijk?

Te veel vitaminen kunnen schadelijk zijn op de lange termijn. Zeker voor vitamines die in het vet worden opgeslagen, terwijl vitamines die worden uit geplast minder snel een risico vormen. Bijvoorbeeld;

Vitamine-A

Te veel vitamine-A kan na jaren van overdosering leiden tot osteoporose, darmkanker en specifiek bij rokers een verdere toename van de kans op longkanker. Ook zijn er schadelijke gevolgen voor de baby in geval van te veel vitamine-A gebruik tijdens de zwangerschap.

Vitamine-B6

Ondanks dat dit vitamine uit geplast wordt, kan te veel vitamine-B6 leiden tot beschadiging van de zenuwen, met als gevolg een verlies van gevoel in armen en benen.

Vitamine-B12

In 2019 is er een Nederlands onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen met een verhoogde vitamine-B12 concentratie in het bloed een 25% grotere kans hebben te overlijden. Nog niet duidelijk is of er sprake is van een oorzakelijk verband.

Wel waarschuwen de onderzoekers om terughoudend te zijn in het gebruik van supplementen die vitamine-B12 bevatten, aangezien deze  tot meer dan 1000% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kunnen bevatten. Zij voegen toe dat dit anders is bij een aangetoond tekort van vitamine-B12.

Vitamine-C

Supplementen met dit vitamine worden toegepast als onderdeel van de behandeling van kanker, sepsis en infecties, zoals bijvoorbeeld corona. Het probleem is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze supplementen enige toegevoegde waarde hebben.

Sterker nog, een combinatie van bijvoorbeeld vitamine-C in combinatie met vitamine-B12 leidt tot een reductie van de hoeveelheid beschikbaar van vitamine-B12. Daarom is inname van beiden alleen verstandig wanneer hier minimaal 2 uur tussen zit.

Andere risico's

Wanneer er sprake is van hart en/of nierproblemen, zal te veel vocht en/of elektrolyten (door een infuus) schadelijk kunnen zijn. Zelfs bij een gezond persoon kan er een elektrolyten disbalans ontstaan, waarbij het soort en de hoeveelheid kan leiden tot hoofdpijn, overgeven, verlamming, falen van de ademhaling en trage of afwezige hartslag. 

Je hebt niet meer vitamines nodig, dan dat je nodig hebt. Een vitamine infuus is onzin.

Wanneer is een infuus wel zinvol?

Bij de behandeling van ernstige uitdroging kan een infuus met vocht levensreddend zijn. Ook in geval van een groot tekort aan voedingsstoffen of een ernstige infectie, kan een infuus zinvol zijn.

Echter, wanneer het drinken van vocht mogelijk is, dan heeft deze toedieningsweg in de meeste gevallen de voorkeur. 

Placebo-effect

Positieve-effecten in klinische studies kunnen geheel op rekening van een placebo-effect komen. Er is aangetoond dat een infuus met vitamines even effectief is als een met alleen water.

Conclusie

Er is zelden een goede medische reden om vitaminen en mineralen middels een infuus toe te dienen. Wel kunnen supplementen een zinvolle aanvulling op gezonde voeding zijn, maar dan in de juiste hoeveelheden en gewoon via de mond.

Echter, supplementen worden niet door gezondheidsautoriteiten gereguleerd. Daarom is het goed om deze alleen van betrouwbare merken worden gekocht. Hiermee is hoge kwaliteit meer waarschijnlijk, zonder twijfelachtige toevoegingen.

Situaties waarin orale inname zinvol is, zijn;

  • Een leeftijd van minimaal 50 jaar oud
  • Zwangerschap
  • Chronische aandoeningen
  • Gebruik van lange-termijn medicatie
  • Volledig vegetarisch dieet

Waarom een vitamine-infuus onzin is

Terug naar overzicht