Liraglutide

Saxenda (liraglutide)

Om in onze kliniek in aanmerking te komen voor een behandeling met liraglutide injecties als onderdeel van een integrale behandeling van overgewicht, zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen;

 • Er moet sprake zijn van een BMI>27 in combinatie met een gewicht gerelateerde aandoeningen of een BMI>30
 • Minimumleeftijd 18 en maximumleeftijd 75 jaar 
 • Gezonde voeding en bewegen moet een integraal onderdeel uitmaken van uw levensstijl

Wij zullen liraglutide niet voorschrijven wanneer er onder andere sprake is van;

 • Zwangerschap of borstvoeding
 • Ontstoken alvleesklier nu of in het verleden
 • Inflammatoire darmziekten
 • Diabetes mellitus type-1 of -2
 • Gelijktijdige behandeling met andere producten voor gewichtsbeheersing
 • Overgewicht secundair aan endocrinologe stoornissen, aan eetstoornissen of aan de behandeling met geneesmiddelen die gewichtstoename kunnen veroorzaken

Dosering van liraglutide

 • De dosering wordt over een periode van minimaal 5 weken een aantal keren verhoogd en bestaat uit een zelf toe te dienen dagelijkse onderhuidse injectie met behulp van een zogenaamde auto-injector
 • De behandeling zal worden gestaakt indien er niet minimaal 5% gewichtsverlies na 12 weken is bereikt met de maximale dosering van 3,0 mg/dag of indien een verhoging naar de volgende dosisstap gedurende 2 opeenvolgende weken niet wordt verdragen

Hoe lang doe je met een liraglutide pen?

Dat hangt af van de dagelijkse dosering. Een pen bevat 18 mg liraglutide. Dat betekent dat een pen bij de maximale dosering van 3,0 mg/dag in totaal 6 dagen (6 keer) gebruikt kan worden.

Waar bewaar je liraglutide?

In de koelkast worden de liraglutide pennen bewaard, totdat deze in gebruik worden genomen. Na eerste gebruik mag de pen op kamertemperatuur worden bewaard gedurende maximaal 30 dagen. Dat betekent dat u rustig op reis kunt en de liraglutide pennen niet in de koelkast hoeft te bewaren. 

Hoe werkt de liraglutide auto-injector?

Na instellen van de juiste dosering wordt met de zeer dunne en korte naald in de onderbuik of bovenbenen geprikt. Na een druk op de knop wordt de juiste hoeveelheid automatisch geïnjecteerd. Wij oefenen samen met u de eerste keer in de kliniek, zodat u zich comfortabel voelt de injecties verder zelfstandig thuis toe de dienen.

Is Saxenda (liraglutide) veilig?

Voor een volledig overzicht, inclusief bijwerkingen, interacties, contra-indicaties, waarschuwingen en voorzorgen verwijzen wij naar het Farmacotherapeutisch Kompas.

Om het effect van de behandeling te meten en uw veiligheid te waarborgen, zullen er op diverse momenten eenvoudige metingen worden uitgevoerd, inclusief gewicht en bloeddruk - en een aantal parameters in uw bloed bepaald worden, inclusief cholesterol, triglyceriden en glucose.

Wat te doen bij misselijkheid?

Wat goed helpt is het langzaam eten van kleinere porties en tijdig te stoppen. Misselijkheid heeft in dat opzicht een positief effect doordat de zin in eten minder wordt. Met name vet of gefrituurd eten is minder gewenst, evenals roken en het drinken van alcohol.

Hoe lang met liraglutide behandelen?

De fabrikant adviseert een levenslange behandeling, omdat overgewicht en obesitas als chronische aandoening wordt beschouwd. Onduidelijk is wat de veiligheid van dit middel op de lange termijn (>3 jaar) is.

Op basis hiervan, en in verband met de kosten, is het te overwegen om op een goed moment te proberen of een lagere dagelijkse dosering of intermitterend toedienen mogelijk zijn, zonder dat het lichaamsgewicht weer toe neemt. De toekomst zal uitwijzen wat de beste strategie is, wij staan open om in overleg met u dit verder te onderzoeken.

Wat kost liraglutide?

De kosten van liraglutide zijn zonder vergoeding vanaf €250 per maand (1 doos met 5 pennen), op basis van de maximale dosering van 3 mg/dag, direct aan de apotheek te voldoen. Wij berekenen de noodzakelijke consulten als intake en controles. Separaat zult u een factuur ontvangen voor het bloedonderzoek.

Alternatieven voor liraglutide zijn (in de toekomst) beschikbaar, maar worden door ons (nog) niet voorgeschreven. Victoza is hetzelfde als Saxenda, alleen levert de injectie pen per keer een lagere maximale dosering en is alleen geÏndiceerd voor diabetes.

Wordt liraglutide vergoed?

Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen;

 • Volwassenen met een extreem verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico
 • Een BMI>35 in combinatie met een gewicht gerelateerde aandoeningen of een BMI>40
 • Het effect van voeding en lichaamsbeweging dient afgewacht te worden. Na 1 jaar moet er sprake zijn onvoldoende gewichtsverlies
 • Behandeling via uw huisarts of medisch specialist

Veelgestelde vragen

 • Zijn Saxenda en liraglutide hetzelfde?

  Saxenda is de merknaam van liraglutide, met een maximale dosering per injectie van 3,0 mg. Overigens is liraglutide ook verkrijgbaar als Victoza met een maximale dosering van 1,8 mg per injectie. Victoza is alleen geïndiceerd voor diabetes, terwijl Saxenda specifiek beschikbaar is voor overgewicht en obesitas.

 • Is een recept nodig voor Saxenda?

  Ja, Saxenda valt in de volle breedte onder de geneesmiddelenwet en mag alleen door een arts worden voorgeschreven. Deze stelt de indicatie, bewaakt de gezondheid van de patiënt en beoordeelt of er sprake is van klinisch relevante interacties met andere geneesmiddelen.

  Indien u dat wenst, is het mogelijk om een afspraak te maken voor een intake om uw geschiktheid voor Saxenda te bepalen.

 • Waar Saxenda kopen?

  Saxenda (liraglutide) is alleen verkrijgbaar bij een apotheek op basis van een recept van een arts. Liraglutide maakt altijd onderdeel uit van een integrale benadering, inclusief voedingsadvies en bewegen.

 • Mag Saxenda in klinieken verkocht worden?

  Dit is niet toegestaan, aangezien klinieken (in de regel) niet apotheekhoudend zijn. Omdat Saxenda een recept plichtig geneesmiddel is, is aflevering voorbehouden aan apotheken en apotheek houdende (huis)artsen.

 • Wat kost Saxenda?

  De prijs per apotheek lijkt enigszins te verschillen. In de regel kost een doos met 5 injectie pennen vanaf €250/maand. Een pen kan 6 dagen worden gebruikt bij de maximale dosering van 3,0 mg/dag. Tijdens de opbouwfase is de dagdosering tussen de 0,6 en 3,0 mg/dag en zal een pen dus langer meegaan.

 • Hoe kom ik aan naalden voor de Saxenda auto-injector?

  Deze worden door de arts van de kliniek aan u voorgeschreven op het recept, samen met Saxenda. De naalden mag u overigens met uw normale huisvuil afvoeren, bij voorkeur in een lege verpakking van bijvoorbeeld een pak melk, zodat niemand zich kan verwonden aan de naald. 

 • Is er een tekort aan Saxenda?

  Het komt voor dat Saxenda niet leverbaar is doordat de productie achter loopt bij de vraag. Dat betekent dat het belangrijk is om niet tot het laatste moment te wachten met het indienen van een recept bij de apotheek.

Lees verder Inklappen