Welke vorm van testosteron therapie?

Uitgangspunten

De duur van de behandeling is minimaal 3 tot 6 maanden, terwijl het tot 12 maanden kan duren voor een maximaal effect bereikt is. Alhoewel testosteron therapie niet levenslang zal worden gegeven, is behandeling gedurende meerdere jaren mogelijk.

Er zullen algemene adviezen worden gegeven om de levenstijl zo mogelijk aan te passen. Bijvoorbeeld reductie van overgewicht en (overmatig) alcoholgebruik. Dit kan zelfs een voorwaarde zijn voordat er met testosteron therapie wordt gestart.

Doel van Testosteron therapie

De te bereiken testosteron concentratie in het bloed tijdens testosteron therapie is variabel. Er zijn geen studies naar de meest optimale concentratie. Wel weten we de minimum en maximum concentratie en houden in de regel aan dat het doel van de therapie is om een concentratie te bereiken die in het onderste of middelste een-derde interval ligt.

Belangrijk is dat sommigen zich al goed voelen bij een relatief laag testosteron gehalte, voor anderen is een hoger niveau noodzakelijk. De variatie tussen verschillende personen is dan ook enorm. Meest belangrijke vraag is hoe de symptomen - die door een te laag testosteron worden veroorzaakt - zijn verbeterd.

Het is niet ongebruikelijk dat sommige symptomen wel of sneller verbeteren (bijvoorbeeld libido) en andere niet of (veel) later (bijvoorbeeld erectieproblemen). Wanneer er onvoldoende effect is kan worden overwogen de dosering te verhogen of het interval tussen de injecties te verlagen.

Zo nodig kan de behandeling worden voorafgegaan of aangevuld met een PDE-5 remmer zoals Viagra (sildenafil).

Testosteron therapie formuleringen

Er zijn verschillende toedieningsmogelijkheden, afhankelijk van persoonlijke voorkeur op basis van frequentie van toediening, gemak, tolerantie en kosten.

De bijsluiter is de basis voor een behandeling met testosteron.

1. Injectie

  • Nebido (testosteron undecanoaat): injectie in de bil, elke 10-14 weken, toediening in de kliniek

2. Capsule

  • Andriol (testosteron undecanoaat): capsule met een vette maaltijd, 2 keer per dag. Dzeze capsules zijn al geruime tijd niet verkrijgbaar

3. Gel

  • Ondanks het gemak, adviseren wij een gel voor op de huid meestal niet, omdat deze de minst voorspelbare response heeft. Tussen de 15 en 20% is non-responder. Ook zijn er risico's op overdracht bij lichamelijk contact, vooral riskant bij (zwangere) vrouwen en kinderen
  • Een nasale gel is (nog) niet verkrijgbaar in Nederland

4. Pleisters

  • Niet verkrijgbaar. Niet aan te raden in verband met frequente irritatie van de huid en suboptimale opname

5. Implantaat

  • Niet verkrijgbaar

Lees verder Inklappen